Sanselig kommunikation hjælper børn til bedre trivsel. 

Barnets Blå Hus i Aalborg, er et gratis tilbud til familier, der har særlige udfordringer på grund af alkohol- eller stofmisbrug. Her arbejder de med sanselig kommunikation, der hjælper børnene til at sætte ord på deres følelser.  

Af: Kirstine Marie Nielsen 

I Barnets Blå Hus bliver der sat fokus på andre kommunikationsformer, end det talte ord. Her arbejder de med børnenes sanser, og får derigennem børnene til at åbne op for de dilemmaer de gemmer indeni. Tangenterne på et klaver bliver brugt som redskab til at italesætte børnenes følelser, og sandkasser er et redskab til at få barnet til at udtrykke sig gennem figurer, billeder og legetøj.

Børn og unge kæmper for at passe ind

I Børns Vilkårs nyeste undersøgelse af børn og unges trivsel, bliver der uddybet hvordan børn og unge kan føle sig forkerte, udelukkede eller ensomme. Her bliver det blandt andet belyst, hvordan børn og unge føler at det er deres egen skyld at de er ensomme, på trods af at de har været udsat for oplevelser der peger i den modsatte retning. Netop ensomhed og forkerthedsfølelser forsøger Barnets Blå Hus at gøre op med, ved at give børn muligheden for at møde andre i samme situation. Samtidig giver de dem forskellige redskaber til at kommunikere det de føler indeni, på andre måder end hvad de er vant til. 

Sanser, toner og samtale

Terapeuten sidder ved klaveret, med en pige ved sin side. Øvelsen går ud på, at pigen skal spille hvad hun føler – spiller hun mørkt er hun ked af det, vælger hun lyst er hun glad. Pigens fingre strejfer klaverets tangenter, og hun slår de mørke toner an. 

Lokalet til musikterapi og gruppemøder.

Betinna Poulsen er leder ved Barnets Blå Hus og forklarer hvorfor netop klaveret bruges som redskab:

”Det er vigtigt at give noget sprog, til dem der ikke har det talte ord,” siger hun. 

At give børnene en anden mulighed for at kommunikere sætter en ufarlig samtale i gang, hvor de ikke skal være bange for at udlevere deres forældre. Derfor giver det også forældrene en mulighed for, at forstå hvad der sker inde i barnet, når de sættes i en ny situation. 

Mette Rømer er musikterapeut ved Barnets Blå Hus og ved præcis hvorfor musik hjælper børnene med at ytre sig:

”Alle børn reagerer på musik helt fra de er helt små. Tænk bare på en nybagt mor, der synge-snakker med sit barn og møder barnets behov uden om ordene,” forklarer hun. 

I hendes fag betegnes det som kommunikativ musikalitet, der beskriver hvordan musikken er knyttet til spædbarnets behov for at kunne indgå i sociale samspil, og derfor er grundlæggende for al kommunikation. 

Sand mellem fingrene

Drengen står og iagttager figurerne på hylden. Der er alt fra vilde dyr, til perlehalsker og blomster. Han udvælger nøje sine favoritter, placerer dem og kigger på værket. 

Betinna Poulsen forklarer hvordan terapeuterne benytter sandkasserne, i deres ’sandplayforløb’. De har et klart formål med denne aktivering af barnet: 

”De udleverer det der ligger inde hos dem og har mulighed for at sætte nogle ord på de figurer de har udvalgt,” fortæller hun.

En del af forløbet er ligeledes, at der ved hver session bliver taget billeder til dokumentation, så terapeuterne derigennem kan iagttage den udvikling barnet går igennem. 

Figurerne er klar til at blive placeret i sandet. 

Sandplay er et eksempel på, hvordan børnene i forløbet udtrykker deres indre dilemmaer. Eksempelvis har et barn udvalgt symboler på penge – hvilket fortæller at økonomiske problemer kan være noget der tyngder barnet. 

Du er ikke alene

Rummet summer af stemmer, der er mad på bordet og familierne, der har været i dagens gruppeforløb, er samlet. Sådan slutter gruppeforløbet hver gang. Det betyder, at børnene kan snakke sammen, hvilket Betinna Poulsen mener der er god grund til:

”Det er vigtigt for børnene at de ikke føler sig alene, det er sundt for dem at møde andre der har samme kår og forstår hvad de går igennem,” fortæller hun. 

Fællesspisningen er derfor et vigtigt element i forløbene, da børnene kan møde andre der føler det samme – hvilket giver et særligt fællesskab.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *